Novice

Načini prekrivanja in prileganja zaščitnih stekel

prileganje-zascitnega-stekla-ilovemobi

Zelo pomemben podatek pri izbiri zaščitnega stekla sta tudi način prekrivanja in način prileganja. Načini prekrivanja so ti.

Full-Screen (FS), kar pomeni, da zaščitno steklo prekrije celoten zaslon telefona in ti. Non-Full-Screen (NFS), kar pomeni, da zaščitno steklo ne prekrije celotnega zaslona in je tako rob zaslona nezaščiten. Tak tip stekla je primerno uporabljati v primerih, ko je ovitek ali etui telefona robustne izdelave in je narejen tako, da telefon objame v celoti in se nasloni na zaslon telefona. V tem primeru bi bila uporaba Full-Screen stekla neprimerna, saj bi ovitek prekril tudi del zaščitnega stekla in bi se robovi ovitka sčasoma poškodovali.

Eden od najpomembnejši podatkov zaščitnega stekla pa je njegov način prileganja na telefon.

Oznake kot so 2D,  2.5D, 3D, 4D, 5D na prvi pogled ne povedo veliko, zato si podrobneje poglejmo izvedbe.

Zaščitno steklo s prileganjem 2D (navadno je brez oznake 2D) izgleda takole:

Steklo je lahko v izvedbi FS ali NFS, njegovi robovi so ostri. Ostrina robov še ne pomeni, da si bo uporabnik poškodoval prste, je pa občutek takega robu rahlo neprijeten, pa tudi verjetnost, da bo lepilo stekla zaradi pritiskov na oster rob hitreje začelo popuščati je bistveno večja, kot pri drugih izvedbah prileganja. Taka zaščitna stekla so primerna izključno za popolnoma ravne zaslone telefonov.

Zaščitno steklo s prileganjem 2.5D izgleda takole:

 Tudi to zaščitno steklo je primerno za telefone z ravnim ekranom, je pa do uporabnika veliko bolj prijazno, saj ima zaobljen rob in tako ni motečega občutka ostrine. Prav tako je veliko manjša verjetnost, da bo lepilo ob robovih začelo popuščati. Navadno so taka stekla v izvedbi FS, zato je priporočljivo pred namestitvijo takega stekla s telefona sneti ovitek ali etui.

Potem pa so tu stekla z oznakami 3D, 5D, 5D, ki se med seboj skoraj ne razlikujejo in njihovo prilagajanje izgleda takole:

 Tako zaščitno steklo ima rob stekla ukrivljen, tako da steklo prekrije tudi del robu telefona. Odvisno od izvedbe zaslona telefona je ustrezno ukrivljeno tudi steklo.

Opozorilo: pri nameščanju stekla s takim načinom prilagajanja je pred njegovo namestitvijo obvezno potrebno sneti ovitek ali etui.

Vsa opisana zaščitna stekla si lahko izberete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja